×
INTELLIGENT WORK FORUMS
FOR COMPUTER PROFESSIONALS

Contact US

Log In

Come Join Us!

Are you a
Computer / IT professional?
Join Tek-Tips Forums!
  • Talk With Other Members
  • Be Notified Of Responses
    To Your Posts
  • Keyword Search
  • One-Click Access To Your
    Favorite Forums
  • Automated Signatures
    On Your Posts
  • Best Of All, It's Free!

*Tek-Tips's functionality depends on members receiving e-mail. By joining you are opting in to receive e-mail.

Posting Guidelines

Promoting, selling, recruiting, coursework and thesis posting is forbidden.

Students Click Here

IP Phones constantly rebooting (DHCP ACK)

IP Phones constantly rebooting (DHCP ACK)

IP Phones constantly rebooting (DHCP ACK)

(OP)
Hey all,

I know typically the above is usually a result of having two active DHCP servers. I'm very new to networking (I'm more telco) but spent a lot of time researching when I was setting up my Avaya ERS3510GT-PWR+ for my home network and established VLANS for Data & Voice. I'm running IP Office R11.0.4.5 and have a mix of J169, J179 and a 9641GS on the system.

I was attempting to use port mirroring with wireshark to monitor one of the phones but I haven't been able to catch it happening yet.

Background of VLANS:

VLAN 1 (Data) DHCP Range: 192.168.0.1XX - 192.168.0.199 (VLAN 1 IP Address: 192.168.0.11)- All customised options set
VLAN 10 (Voice) DHCP Range: 192.168.10.1XX - 192.168.10.199 (VLAN 10 IP Address: 192.168.10.1)- All customised options set

DHCP Relay: 192.168.10.1 to 192.168.0.0 <--- not actually sure I need this because the phones automatically go over to VLAN 10 due to my LLDP MED settings, however I did originally need this when the IPO was on VLAN 1. I've since moved the IPO to VLAN 10 and given it the IP Address 192.168.10.10

Router/Modem Interface/Subnet 1: 192.168.0.1/ 255.255.255.0
Router/Modem Interface/Subnet 2: 192.168.10.2/ 255.255.255.0
DHCP disabled on the Router/Internet.

IP Office:
LAN 1 IP Address: 192.168.10.10
LAN 2: Not in use.

Route in IPO: 0.0.0.0/ 0.0.0.0/ 192.168.10.2

I've made some adjustments to VLAN settings, such as setting the default VLAN for the port for IP Office to the Voice VLAN 10. This alone has made a big improvement. Other than changing the IP Address of the IPO (Small inconvenience) to bring it into the VLAN 10 range, it's actually resolved the another issue i was having with call quality alarms.

The IP Office DHCP server is disabled.

I was also having a strange issue I raised on another post where sometimes the Passthrough port on the back of the J100 series SIP phones was giving out a strange DHCP Address, again which could be caused by too many DHCP servers.

I just feel like there is something I'm overlooking (due to my experience no doubt on the Networking side). Any suggestions would be greatly appreciated so these phones stop rebooting on their own!

Thanks for your help as always.

Thanks, Tim
Adelaide, Australia

Red Flag This Post

Please let us know here why this post is inappropriate. Reasons such as off-topic, duplicates, flames, illegal, vulgar, or students posting their homework.

Red Flag Submitted

Thank you for helping keep Tek-Tips Forums free from inappropriate posts.
The Tek-Tips staff will check this out and take appropriate action.

Reply To This Thread

Posting in the Tek-Tips forums is a member-only feature.

Click Here to join Tek-Tips and talk with other members! Already a Member? Login

Close Box

Join Tek-Tips® Today!

Join your peers on the Internet's largest technical computer professional community.
It's easy to join and it's free.

Here's Why Members Love Tek-Tips Forums:

Register now while it's still free!

Already a member? Close this window and log in.

Join Us             Close