×
INTELLIGENT WORK FORUMS
FOR COMPUTER PROFESSIONALS

Contact US

Log In

Come Join Us!

Are you a
Computer / IT professional?
Join Tek-Tips Forums!
  • Talk With Other Members
  • Be Notified Of Responses
    To Your Posts
  • Keyword Search
  • One-Click Access To Your
    Favorite Forums
  • Automated Signatures
    On Your Posts
  • Best Of All, It's Free!

*Tek-Tips's functionality depends on members receiving e-mail. By joining you are opting in to receive e-mail.

Posting Guidelines

Promoting, selling, recruiting, coursework and thesis posting is forbidden.

Students Click Here

DHCP Issue

DHCP Issue

DHCP Issue

(OP)
Hi guys !
I am facing a problem and I am a kid on Networking.
I have a small network using Summit x250. There is no routers on that.
I have configured two subnets (10.200.32.0/22 and 10.206.183.0/24) and 2 VLANs, to voice and data.
My DHCP is on data subnet (10.200.32.244).
My Call Server is on voice subnet (10.206.183.5).
The issue is that, my phones don't are receiving IP address from DHCP, but the PC are receiving with no problem.

Note: the Call server is on switch and DHCP is on another one on network. There is a uplink between Call Server switch and DHCP swithch.

242 option was configured on DHCP server, as follows:
Data scope
L2Q=1,L2QVLAN=40,VLANTEST=0

Voice scope
Voice
MCIPADD=10.206.183.5,MCPORT=1719,HTTPSRVR=10.206.183.9,L2Q=1,L2QVLAN=40,VLANTEST=0

The configuration on Call server switch is:
Data Valan tag 30
Voice Vlan tag 40
ip forward enabled on both

show iproute
Ori Destination Gateway Mtr Flags VLAN Duration
#d 10.200.32.0/22 10.200.32.1 1 U------um--f corporativa 5d:16h:35m:10s
#d 10.206.183.0/24 10.206.183.1 1 U------um--f Hardphone_A 5d:16h:35m:10s

The configuration on DHCP switch is:
Same VLANs
ip forward enabled on both

shoW iproute
Ori Destination Gateway Mtr Flags VLAN Duration
#s Default Route 10.200.32.1 1 UG---S-um--f corporativa 5d:16h:37m:19s
#d 10.200.32.0/22 10.200.32.2 1 U------um--f corporativa 5d:16h:37m:35s
#d 10.206.183.0/24 10.206.183.2 1 U------um--f Hardphone_A 5d:16h:37m:35s

Call Server port is DATA tagged and voice untagged
DHCP port, on another switch, is VOICE tagged and data untagged.

Any ideas about phone is not receiving IP address ?

Thanks in advance !

oClaudioX

Red Flag This Post

Please let us know here why this post is inappropriate. Reasons such as off-topic, duplicates, flames, illegal, vulgar, or students posting their homework.

Red Flag Submitted

Thank you for helping keep Tek-Tips Forums free from inappropriate posts.
The Tek-Tips staff will check this out and take appropriate action.

Reply To This Thread

Posting in the Tek-Tips forums is a member-only feature.

Click Here to join Tek-Tips and talk with other members! Already a Member? Login

Close Box

Join Tek-Tips® Today!

Join your peers on the Internet's largest technical computer professional community.
It's easy to join and it's free.

Here's Why Members Love Tek-Tips Forums:

Register now while it's still free!

Already a member? Close this window and log in.

Join Us             Close