INTELLIGENT WORK FORUMS
FOR COMPUTER PROFESSIONALS

Log In

Come Join Us!

Are you a
Computer / IT professional?
Join Tek-Tips Forums!
  • Talk With Other Members
  • Be Notified Of Responses
    To Your Posts
  • Keyword Search
  • One-Click Access To Your
    Favorite Forums
  • Automated Signatures
    On Your Posts
  • Best Of All, It's Free!

*Tek-Tips's functionality depends on members receiving e-mail. By joining you are opting in to receive e-mail.

Posting Guidelines

Promoting, selling, recruiting, coursework and thesis posting is forbidden.

Jobs

IP Office not communicating on voice VLAN

IP Office not communicating on voice VLAN

(OP)
Hi,

I am currently trying to configure our IPOffice 500V2 8.1 to use VLANs on Avaya switches (1x 5000 series and the rest 4000 series). The network is configured as below

LAN1 - VLAN1 Data: 192.168.41.1 255.255.254.0 192.168.41.5 (Connecetd to access port on switch)
LAN2(WAN) - VLAN10 Voice: 192.168.43.1 255.255.255.0 192.168.43.3 (Connecetd to access port on switch)

I can connect my laptop on VLAN10 and this gets an IP address no problem from a stand alone Windows DHCP server. From here I can then ping the VLAN10 interface on all switches so communication on the network is good.

The problem is that the IPOffice LAN2 cannot communicate on VLAN10. All pings to addresses on the VLAN10 network fail even to the switch the unit is connected to. If I add the switch port into VLAN1 then the LAN2 interface can ping all devices on VLAN1 successfully. I am lost as to why this interface can connect on VLAN1 but not on VLAN10.

The system is also configured with the IP Routes below

0.0.0.0 0.0.0.0 192.168.41.5 LAN1 0
192.168.43.0 255.255.255.0 192.168.43.3 LAN2 1

Thanks in advance :)

RE: IP Office not communicating on voice VLAN

So the IPO LAN port is on VLAN 1.
The IPO WAN port is on VLAN 10.
And you have VLAN routing?

RE: IP Office not communicating on voice VLAN

PVID is set to VLAN10 on that port?

If so then it should work as the IPO is not really able to do VLAN tagging

Joe W.

FHandw, ACSS (SME)


"This is the end of the world, make sure to buy your T-shirt before it is too late"
Original expression of my daughter

RE: IP Office not communicating on voice VLAN

set your switch ports the ip office is connected to, to untag PVID All.

I hate jokes about German sausages.

They're the wurst.

RE: IP Office not communicating on voice VLAN

(OP)
The default PVID was still set on the port. Once I set this PVID to VLAN10 then the IPOffice unit now communicates over VLAN10 successfully.

Thanks a lot for your help guys. Newbie to all this switch configuration and IPOffice so very much appreciated

RE: IP Office not communicating on voice VLAN

welcome to the world of "anything can happen"

Thanks for the pink lovin'

Joe W.

FHandw, ACSS (SME)


"This is the end of the world, make sure to buy your T-shirt before it is too late"
Original expression of my daughter

Red Flag This Post

Please let us know here why this post is inappropriate. Reasons such as off-topic, duplicates, flames, illegal, vulgar, or students posting their homework.

Red Flag Submitted

Thank you for helping keep Tek-Tips Forums free from inappropriate posts.
The Tek-Tips staff will check this out and take appropriate action.

Reply To This Thread

Posting in the Tek-Tips forums is a member-only feature.

Click Here to join Tek-Tips and talk with other members!

Resources

Close Box

Join Tek-Tips® Today!

Join your peers on the Internet's largest technical computer professional community.
It's easy to join and it's free.

Here's Why Members Love Tek-Tips Forums:

Register now while it's still free!

Already a member? Close this window and log in.

Join Us             Close