INTELLIGENT WORK FORUMS
FOR COMPUTER PROFESSIONALS

Log In

Come Join Us!

Are you a
Computer / IT professional?
Join Tek-Tips Forums!
  • Talk With Other Members
  • Be Notified Of Responses
    To Your Posts
  • Keyword Search
  • One-Click Access To Your
    Favorite Forums
  • Automated Signatures
    On Your Posts
  • Best Of All, It's Free!

*Tek-Tips's functionality depends on members receiving e-mail. By joining you are opting in to receive e-mail.

Posting Guidelines

Promoting, selling, recruiting, coursework and thesis posting is forbidden.

Jobs

CS1000e DCH messaging not working

CS1000e DCH messaging not working

(OP)
I have a customer with a CS1000e 5.5 with several PRIs, one of which is a QSIG PRI between me and an Asterix system and they are having some issues with their outbound CLID and I am wanting to capture the DCH data.

I have verified the DCH (60) for that PRI. I am using a virtual terminal and I go to LD 96, enl msgi 60 and it shows TTY output:logs, but I am seeing no capture.

It doesn't matter whether I use msgi or msgo, there is no capture. I also tried enl msgi(o) 60 msg all, but still nothing.

What am I missing?

Jim

"If I had known it would turn out like this, I would have become a locksmith" Albert Einstein

NCSS, NCTS, NCTE, CS1000E, Call Pilot
Avaya IP Office
Mitel 3300 Advanced, 5000, SX200, NuPoint, MiCollab, MBG

RE: CS1000e DCH messaging not working

LD 96
. enl msgi 60
. enl msgo 60
. enl mon tty

The TTY you are logged on through needs USER MTC

RE: CS1000e DCH messaging not working

(OP)
Thanks, I was missing enl mon tty...

"If I had known it would turn out like this, I would have become a locksmith" Albert Einstein

NCSS, NCTS, NCTE, CS1000E, Call Pilot
Avaya IP Office
Mitel 3300 Advanced, 5000, SX200, NuPoint, MiCollab, MBG

RE: CS1000e DCH messaging not working

(OP)
OK, even after enl mon tty it shows nothing, and I have verified that all the TTYs have mtc bug sch.

Thanks

"If I had known it would turn out like this, I would have become a locksmith" Albert Einstein

NCSS, NCTS, NCTE, CS1000E, Call Pilot
Avaya IP Office
Mitel 3300 Advanced, 5000, SX200, NuPoint, MiCollab, MBG

RE: CS1000e DCH messaging not working

in LD 96 type STAT MON and verify your monitor settings

RE: CS1000e DCH messaging not working

Virtual Terminal uses PTY's, are you sure they have mtc,sch and bug?

RE: CS1000e DCH messaging not working

Actually MTC is all you need

RE: CS1000e DCH messaging not working

(OP)
here are my PTYs
ADAN TTY 11
CTYP PTY
DNUM 11
PORT 11
DES PTY11
FLOW NO
USER MTC SCH BUG
XSM NO
TTYLOG 66
BANR YES
ADAN TTY 12
CTYP PTY
DNUM 12
PORT 12
DES PTY12
FLOW NO



PAGE 001

USER MTC SCH BUG
XSM NO
TTYLOG 66
BANR YES
ADAN TTY 13
CTYP PTY
DNUM 13
PORT 13
DES PTY13
FLOW NO
USER MTC SCH BUG
XSM NO
TTYLOG 66
BANR YES
ADAN TTY 14
CTYP PTY
DNUM 14
PORT 14
DES PTY14
FLOW NO
USER MTC SCH BUG
XSM NO
TTYLOG 66
BANR YES
ADAN TTY 15
CTYP PTY
DNUM 15
PORT 15
DES tty15
FLOW NO
USER MTC SCH BUG
XSM NO
TTYLOG 66
BANR YES

I stat mon and it shows msgi msgo enabled on whichever DCH I have enabled. There are five PRIs on this system and I have tried monitor on three of them. Each time I have been using tty 15, I think I will try tty 14

"If I had known it would turn out like this, I would have become a locksmith" Albert Einstein

NCSS, NCTS, NCTE, CS1000E, Call Pilot
Avaya IP Office
Mitel 3300 Advanced, 5000, SX200, NuPoint, MiCollab, MBG

RE: CS1000e DCH messaging not working

PTY's are dynamically assigned so you can see which one you are on by the text display at login or by typing "who" at any time (not in an overlay). As long as stat mon says that the output TTY is ON, and you have MSGI/MSGO set against DCH and TTY has MTC you should be good. I normally leave MSGO/MSGI switched on against all DCH and just control the output with the "enl/dis mon tty". I suppose it depends on your traffic levels ours are pretty low so its ok that way.

RE: CS1000e DCH messaging not working

I don't think you can use a virtual terminal for this. It doesn't matter what the PTY USER setting is.
The virtual terminal will try to use SSH first. If it does connect with SSH then your tty "USER" setting automatically goes to SCH, even if the PTY is programmed for SCH MTC BUG. The USER setting is dynamic.
You can see this if you log out of the switch without disconnecting and then hit the Enter key. You will see something like
TTY xx SCH hh:mm
Since you don't see MTC then you aren't going to see the DCH messages.
If you print the ADAN TTY xx while you are connected you will also see that MTC and BUG are missing from the config.

If you use rLogin protocol then you can control this using the login username CPSID1110 but I don't think you have that control with SSH or the Virtual Terminal in Element Manager. I would love it if somebody could tell me how.

I think your only answer is to connect with a computer using rlogin protocol or serial tty port.

RE: CS1000e DCH messaging not working

I just SSH into one of our systems in Houston and can see the messages

ADAN TTY 15
CTYP PTY
DNUM 15
PORT 15
DES ACD
FLOW YES
BCST NO
USER MTC SCH BUG
TTYLOG 0
BANR YES

.stat mon
TRACE OUTPUT
DCH LOG : ON /E/TRACE/DCH.LOG
DCH TTY : ON
ACTIVE TRACES
DCH 010 : MSGI - ENBL MSGO - ENBL
DCH 050 : MSGI - ENBL MSGO - ENBL (UIPE)
DCH 051 : MSGI - ENBL MSGO - ENBL (UIPE)
DCH 052 : MSGI - ENBL MSGO - ENBL (UIPE)
DCH 053 : MSGI - ENBL MSGO - ENBL (UIPE)
DCH 054 : MSGI - ENBL MSGO - ENBL (UIPE)
DCH 055 : MSGI - ENBL MSGO - ENBL (UIPE)
DCH 056 : MSGI - ENBL MSGO - ENBL (UIPE)
DCH 057 : MSGI - ENBL MSGO - ENBL (UIPE)
DCH 058 : MSGI - ENBL MSGO - ENBL (UIPE)
DCH 059 : MSGI - ENBL MSGO - ENBL (UIPE)
DCH 060 : MSGI - ENBL MSGO - ENBL (UIPE)
DCH 061 : MSGI - ENBL MSGO - ENBL (UIPE)
DCH 062 : MSGI - ENBL MSGO - ENBL (UIPE)
DCH 063 : MSGI - ENBL MSGO - ENBL (UIPE)


DCH 50 UIPE_IMSG CC_SETUP_IND REF 000075AA CH 50 1 TOD 17:09:23 CK CBFFA405
CALLED #:832xxxxxxx NUM PLAN: E164 TON: NATL
PROGRESS: ORIGINATING END IS NOT ISDN
CALLING #:409xxxxxxx NUM PLAN: E164 TON: NATL

DCH 50 UIPE_OMSG CC_PROCEED_REQ REF 0000F5AA CH 50 1 TOD 17:09:23 CK CBFFA407

DCH 50 UIPE_OMSG CC_ALERT_REQ REF 0000F5AA CH 50 1 TOD 17:09:23 CK CBFFA408
PROGRESS: INBAND INFO OR PATTERN IS AVAIL

DCH009 24/03/17 17:09:28 874860

.dis mon tty

RE: CS1000e DCH messaging not working

Thanks bignose21! You are correct. When I looked again at the programming of my pty I saw that it had USER SCH only. I have 5 pty's and the USER settings were different on all of them. I don't remember doing that and can't think of a reason why so either there is a bug or I have finally lost it.

So I reprogrammed them all to MTC SCH BUG and now I see the DCH messages when I connect with SSH.
However, I still don't see them when I connect using the Virtual Terminal in EM which brings us back to Crowtalks' original problem.

RE: CS1000e DCH messaging not working

when you log off it will remove the MTC from the USER BTW unless you LD 43 edd before logging off

RE: CS1000e DCH messaging not working

(OP)
I accessed the ELAN of my system and found the trace log file location in drive U.

We ran some more tests, calling in and out with no logs being saved.

I looked at LD 96 again and I have added a screen shot...


.stat mon 16
TRACE OUTPUT
DCH LOG : ON /U/TRACE/DCH.LOG
DCH TTY : ON
ACTIVE TRACES
DCH 016 : (UIPE)

MSGI ( LEVEL 0 )
MSG = PRIM ALER DISC FAC FIDC FJDC
INFO MIFO NOTF PROC PROG RLSC
RLS REJ STP STPC STEN STAT
RST RSTC SVC SVCC
CH = ALL
SET = OFF

DBGI ( LEVEL 0 )
MSG = ALL
CH = ALL
SET = OFF

MSGO ( LEVEL 0 )
MSG = PRIM ALER DISC FAC FRNC FJNC
INFO MIFO NOTF PROC PROG REJ
RLS STP STPR STEN STAT RST
RSTR SVC SVCR RSTJ
CH = ALL
SET = OFF

DBGO ( LEVEL 0 )
MSG = ALL
CH = ALL
SET = OFF

.stat mon
TRACE OUTPUT
DCH LOG : ON /U/TRACE/DCH.LOG
DCH TTY : ON
ACTIVE TRACES
DCH 016 : MSGI - ENBL MSGO - ENBL (UIPE)
DCH 017 : MSGI - DSBL MSGO - DSBL (UIPE)
DCH 018 : MSGI - DSBL MSGO - DSBL (UIPE)
DCH 025 : MSGI - DSBL MSGO - DSBL (UIPE)
DCH 060 : MSGI - ENBL MSGO - ENBL (UIPE)

Under MSGO and MSGI, I see SET = OFF what does this affect and if it does affect the message, how do I turn it on?

Thanks, Jim

"If I had known it would turn out like this, I would have become a locksmith" Albert Einstein

NCSS, NCTS, NCTE, CS1000E, Call Pilot
Avaya IP Office
Mitel 3300 Advanced, 5000, SX200, NuPoint, MiCollab, MBG

RE: CS1000e DCH messaging not working

If all the MSGI (Incoming Messages) & MSGO (Outgoing Messages) are turned off you won't see anything.

so from your print

.stat mon
TRACE OUTPUT
DCH LOG : ON /U/TRACE/DCH.LOG
DCH TTY : ON
ACTIVE TRACES
DCH 016 : MSGI - ENBL MSGO - ENBL (UIPE)
DCH 017 : MSGI - DSBL MSGO - DSBL (UIPE)
DCH 018 : MSGI - DSBL MSGO - DSBL (UIPE)
DCH 025 : MSGI - DSBL MSGO - DSBL (UIPE)
DCH 060 : MSGI - ENBL MSGO - ENBL (UIPE)

You are only seeing incoming/outgoing messages on DCH 16 & 60

to enable say 17
LD 96
. enl msgi 17
. enl msgo 17

I generally want to see all messaging on a switch as we tandem a fair amount of traffic so I just enable MSGI/MSGO on all DCH and leave them enabled, then just control the output with "enl/dis mon tty".

RE: CS1000e DCH messaging not working

(OP)
I understand that, but just before that I posted the status of the monitor of d channel 16 (both msgi and msgo are enabled) and it is showing channel = on but it shows set = off. Here is the first part again:
.stat mon 16
TRACE OUTPUT
DCH LOG : ON /U/TRACE/DCH.LOG
DCH TTY : ON
ACTIVE TRACES
DCH 016 : (UIPE)

MSGI ( LEVEL 0 )
MSG = PRIM ALER DISC FAC FIDC FJDC
INFO MIFO NOTF PROC PROG RLSC
RLS REJ STP STPC STEN STAT
RST RSTC SVC SVCC
CH = ALL
SET = OFF

That is what I am wondering about...absolutely nothing I have done in the last week of trying has allowed me to see a trace, even lookin at drive U logs this morning. That is why I am wondering what SET = OFF means

Jim

"If I had known it would turn out like this, I would have become a locksmith" Albert Einstein

NCSS, NCTS, NCTE, CS1000E, Call Pilot
Avaya IP Office
Mitel 3300 Advanced, 5000, SX200, NuPoint, MiCollab, MBG

RE: CS1000e DCH messaging not working

Not that here is an example from one of my US switches

DCH 50 UIPE_IMSG CC_SETUP_IND REF 00007A88 CH 50 2 TOD 14:54:36 CK 510E2452
CALLED #:832xxxxxxx NUM PLAN: E164 TON: NATL
PROGRESS: ORIGINATING END IS NOT ISDN
CALLING #:NO DIGIT NUM PLAN: UNKNOWN TON: UNKNOWN

.stat mon 50
TRACE OUTPUT
DCH LOG : ON /E/TRACE/DCH.LOG
DCH TTY : OFF
ACTIVE TRACES
DCH 050 : (UIPE)
MSGI ( LEVEL 0 )
MSG = PRIM ALER DISC FAC FIDC FJDC
INFO MIFO NOTF PROC PROG RLSC
RLS REJ STP STPC STEN STAT
RST RSTC SVC SVCC
CH = ALL
SET = OFF
DBGI ( LEVEL 0 ) : DSBL
MSGO ( LEVEL 0 )
MSG = PRIM ALER DISC FAC FRNC FJNC
INFO MIFO NOTF PROC PROG REJ
RLS STP STPR STEN STAT RST
RSTR SVC SVCR RSTJ
CH = ALL
SET = OFF
DBGO ( LEVEL 0 ) : DSBL

RE: CS1000e DCH messaging not working

(OP)
OK, so your system is displaying the results of the monitor and your SET = OFF is the same as mine...so that is not my issue.

This particular system is on use 24/7, so I am going to try and disable and re-enable one of my D channels with force download and see if that makes a difference.

Thanks, Jim

"If I had known it would turn out like this, I would have become a locksmith" Albert Einstein

NCSS, NCTS, NCTE, CS1000E, Call Pilot
Avaya IP Office
Mitel 3300 Advanced, 5000, SX200, NuPoint, MiCollab, MBG

RE: CS1000e DCH messaging not working

(OP)
I connected to the system using tty 1 port and was able to receive the dch flow. Interestingly, I am still not able to see the logs in partition U. Must be something with this 5.5 release...

Jim

"If I had known it would turn out like this, I would have become a locksmith" Albert Einstein

NCSS, NCTS, NCTE, CS1000E, Call Pilot
Avaya IP Office
Mitel 3300 Advanced, 5000, SX200, NuPoint, MiCollab, MBG

RE: CS1000e DCH messaging not working

can you
enl mon tty in LD 96
exit the overlay
type who
the in LD 22
REQ prt
TYPE adan tty x (x=tty number you got from the who command)

and post the print out

Red Flag This Post

Please let us know here why this post is inappropriate. Reasons such as off-topic, duplicates, flames, illegal, vulgar, or students posting their homework.

Red Flag Submitted

Thank you for helping keep Tek-Tips Forums free from inappropriate posts.
The Tek-Tips staff will check this out and take appropriate action.

Reply To This Thread

Posting in the Tek-Tips forums is a member-only feature.

Click Here to join Tek-Tips and talk with other members!

Resources

Close Box

Join Tek-Tips® Today!

Join your peers on the Internet's largest technical computer professional community.
It's easy to join and it's free.

Here's Why Members Love Tek-Tips Forums:

Register now while it's still free!

Already a member? Close this window and log in.

Join Us             Close