INTELLIGENT WORK FORUMS
FOR COMPUTER PROFESSIONALS

Log In

Come Join Us!

Are you a
Computer / IT professional?
Join Tek-Tips Forums!
  • Talk With Other Members
  • Be Notified Of Responses
    To Your Posts
  • Keyword Search
  • One-Click Access To Your
    Favorite Forums
  • Automated Signatures
    On Your Posts
  • Best Of All, It's Free!

*Tek-Tips's functionality depends on members receiving e-mail. By joining you are opting in to receive e-mail.

Posting Guidelines

Promoting, selling, recruiting, coursework and thesis posting is forbidden.

Jobs

IBM xSeries 236 and adaptec sata controller problem?

IBM xSeries 236 and adaptec sata controller problem?

IBM xSeries 236 and adaptec sata controller problem?

(OP)
Hi guys

We are "recycling" a couple of IBM x236 servers, with 3 72gb U320's on Serveraid 7i cards.  We are attempting to expand their storage with an adaptec sata controller and a pair of 500gb sata drives, but when the card is installed in the server, the system freezes during startup, right after it displays the serveraid information.  Without the adaptec card installed, it boots to server 2003 fine.
We have tested two cards, Adaptec 1220 PCI-E and 1420 PCI (64 bit) and both have the same issue.
Is this a known issue with these cards, or is there a work around for this problem?
Any help would be appreciated.
cheers,
Brett
 

RE: IBM xSeries 236 and adaptec sata controller problem?

You might want to try to update the bios.  IBM shows this machine at 1.08

RE: IBM xSeries 236 and adaptec sata controller problem?

(OP)
Thanks - but she is at 1.08 - all the firmware was updated after Server 2003 was installed fresh.
Brett
 

RE: IBM xSeries 236 and adaptec sata controller problem?

Although I haven't worked on xSeries in awhile and this may not apply, but have you gone into the Bios/Setup and indicated that the Slot X where you are installing your adaptec card is set to accept a non-IBM option card
If the above doesn't work, have you tried installing on a different slot?

RE: IBM xSeries 236 and adaptec sata controller problem?

(OP)
Hi ITSP - thanks for the input.  I have turned off execution field under the PCI bus control in bios.  This allows the system to boot with either a PCI-E card or PCI card installed (both adaptec) and get into windows.  It then asks for a driver, but both devices fail with "device cannot start CODE 10" within Win 2003 SVR.
Not having fun.
I have even tried running backup BIOS (v1.01) but it does a similar thing on bootup.
 

RE: IBM xSeries 236 and adaptec sata controller problem?

(OP)
Looks like disabling that bios option removes access to it from windows.  Looks like I am stuck looking for a different model of card to test, hopefully it is only related to Adaptec cards.
Thanks for your help.
Brett
 

Red Flag This Post

Please let us know here why this post is inappropriate. Reasons such as off-topic, duplicates, flames, illegal, vulgar, or students posting their homework.

Red Flag Submitted

Thank you for helping keep Tek-Tips Forums free from inappropriate posts.
The Tek-Tips staff will check this out and take appropriate action.

Reply To This Thread

Posting in the Tek-Tips forums is a member-only feature.

Click Here to join Tek-Tips and talk with other members!

Resources

Close Box

Join Tek-Tips® Today!

Join your peers on the Internet's largest technical computer professional community.
It's easy to join and it's free.

Here's Why Members Love Tek-Tips Forums:

Register now while it's still free!

Already a member? Close this window and log in.

Join Us             Close